Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Turizam u Turskoj

Istanbul ili kako ono onomad bijaše Carigrad, je grad koji se nalazi u Turskoj. Svojim položajem važi za jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta i tako čini spoj kultura Azije i Evrope. Mnogobrojne su turističke destinacije koje vam ovaj grad nudi. Bilo da se nađete na Evropskom ili Azijskom dijelu nećete ostati ravnodušni onim što ćete zateći. Kako je turizam jedna od najvećih grana privrede na koji se oslanja ekonomija ovog grada i od koje kako fizička tako i pravna lica ostvaruju svoje prihode, stanovnici ovog grada izrasli su u izvrsne ugostitelje, turističke radnike, trgovce itd.

Turističke destinacije u Istanbulu pored prirodnih resursa koje vam oduzimaju dah  obiluju također i unikatnim građevinama koje su rezulatat spretnih ruku graditelja još iz Osmanog carstva.

Pored navedenog, ono što je također specifično za čitavu Tursku pa tako i za Istanbul jeste sama kultura ishrane i turska kuhinja koja će vam obogatiti gurmansko iskustvo i koju ćete poželjeti ubrzo nakon što se rastanete od nje. Ljubazni domaćini koji će vam na prvu odmah odati dojam nekoga ko želi da se u svakom trenutku osjećate lijepo pobrinuti će se da vaše putovanje u Istanbulu bude jedno od onih nezaboravnih.

Turističke lokacije na Europskom dijelu Turske

Sultan-Ahmet džamije; Aja Sofija koja je odnedavno iz crkve pretočena u dzamiju; Kapli čaršija što u prijevodu znači,(zatvorena čaršija), Miniaturk u kojem su smještene sve najznačajnije građevine i historijski objekti u vidu maketa; Topkapi Saraj muzej, Taksim- bulevar koji se proteže nekih 1400 m i koji obiluje raznim trgovinama kako svjetskih brendova tako i onih manje poznatih, neposredno pored njega se nalazu kula Galata koja svojim izgledom podsjeća na svjetionik koji ponosno bdije nad gradom. Sve nabrojane turističke destinacije smještene su u Evropskom djelu.

turizam u turskoj

Turističke lokacije na Azijskom dijelu Turske

Kız kulesi (djevojačka kula) koja je smještena uz Azijsku obalu i koja se nalazi na moru; vidikovac Ćamliđa s kojeg se prostire pogled na grad; tu su i Prinčeva ostrva- nekoliko njih, od kojih su najpoznatija veliko i malo ostrvo, a koja su prava oaza mira bez saobraćaja, izuzev kočija koje potpunom ugođaju doprinose posebnu čar.

turisticke destinacije u turskoj

Turizam u Turskoj

Nabrojane turističke destinacije su samo od neke od najpoznatijih turističkih destinacija, tu su još mnoge one u javnosti manje poznate koje kriju svoje posebne čari a koje će vam turistička agencija oslanjajući se na bogato iskustvo svojih uposlenika zasigurno otkriti. Jednostavno, u Istanbulu kada se nalazite svaki njegov dio vam se čini kao idealna turistička destinacija koja će vam uzeti vremena kako biste je fotografisali i napravili desetine selfija. Krstarenje Bosforom je također jedna od poznatijih turističkih atrakcija. Prilikom posjete svega nabrojenog od izuzetne je važnosti koju putničku agenciju ćete izabrati, i ukazati joj svoje povjerenje. U nastavku donosimo vam još puno toga vezano za putovanje i turizam, kako u Istanbulu, drugim turističkim destinacijama u Turskoj, ali i diljem svijeta.

http://saantravel.ba

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*
*