Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
planinarski pohod vitoša
LJETO 2021

PLANINARSKI POHOD VITOŠA BUGARSKA

Vitoša je jedan od najstarijih nacionalnih parkova ne samo u Bugarskoj već i na cijelom Balkanu, ali i jedan od najstarijih u Evropi.

Veliki dio planine Vitoše čini nacionalni park, istoimenog naziva, u kom se nalaze i najviše posjećene turističke atrakcije ovog geografskog predjela.  Na području nacionalnog parka nalazi se i mesto Knjaževo, koje je prepuno mineralnih izvora. Područje o kome se vodi posebna briga i pažnja je rezervat “Torfeno branište”, koji je bio prvi izvor vode za nekadašnju Sofiju.Vitoša je vulkanskog porijekla i nastala je kao rezultat aktivnosti vulkana.

Oblikovana je sporim savijanjem granitnih slojeva stijena i postepenim izdizanjem tog područja. Iako na prvi pogled djeluje kao pravilna kupa,ona se sastoji od više brežuljaka koji se uzdižu jedan iznad drugog.
Na vrhu Vitoše se nalazi meteorološka stanica koja je izgrađena još 1935. godine, ali još uvijek funkcioniše.

Danas se koristi i kao odmaralište za planinare i izletnike, ali takođe i kao tačka na kojoj se nalazi spasilačka stanica. Planina broji  10-tak vrhova koji idu preko 2.000 metara nadmorske visine. Najveći vrh se zove Černi (crni) vrh i visok je 2290m.

LJETO 2021

OPREMA

Planinarska oprema primjerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, pasoš, putničko zdrastveno osiguranje.

LJETO 2021

HRANA - VODA

Hrana iz ranca. U PD Aleko ima restoran u kome se može kupiti hrana i piće.

putovanje u sofiu
LJETO 2021

RASPORED

1. DAN BIH– SOFIJA

Polazak iz BiH u večernjim satima. Noćna vožnja kroz Srbiju sa usputnim pauzama prema potrebi putnika

2. DAN - DOLAZAK U SOFIJU

Dolazak u Sofiju u jutarnjim satima. Sastanak sa vodičem i odlazak na razgledanje grada. Nakon razgleda posjeta sportske prodavnice Decathlon-Sofija (cca. 2 sata) Smještaj u hotel. Popodne slobodno za individualni program. Noćenje

3. DAN

Doručak do 7.30h. Polazak autobusom do planinarskog doma ALEKO, a zatim polazak na pješačku turu dužine 11.5 km (staza je dužine 11,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 500m i spada u red srednje laganih tura).Izlazak na Crni vrh (2290m) najviši vrh Vitoše. Pauza 30 minuta. Završetak pješačenja kod PD Aleko. Polazak za Sofiju. Dolazak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. DAN

Doručak. U 9.00 h polazak u pracu BiH sa pauzama po potrebi putnika Polazak za Sofiju. Dolazak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

turisticka agencija
Turističke agencije u Bosni i 18 maj 21 84 Views
saaN Travel d.o.o
Turizam u Turskoj 28 mar 18 304 Views